Principiul de functionare al robinetelor termostatice

            Robinetul termostatic instalat pe radiatoarele din locuinta permite reglarea temperaturii invididual, in fiecare incapere. Componentele robinetului termostatic sunt: un robinet propriu-zis si un cap termostatic. Capul termostat este confectionat dintr-un plastic rezistent si are filet pentru cuplarea pe ventil. Robinetele sunt confectionate din alama, fie din bronz, su suprafete finisate, satinate si nichelate, rezistente la coroziune.

Robinetul functioneaza pe baza unui senzor plasat in campul de reglaj. In general aceasta capsula este umpluta cu lichid cu factor de dilatare mare in functie de variatia de temperatura.Asadar, acesta se va dilata sau contracta in raport cu cresterea sau scaderea temperaturii din camera, actionand rapid ventilul de pe corpul de incalzire si controland astfel debitul de agent termic, lasand sa treaca mai multa sau mai putina apa prin robinet.  Reglajul acestora este foarte fin si nu va produce zgomote deranjante atunci cand va fi actionat, fiind o reglare precisa si comoda. Mai sunt si unele capuri termostatice ce functioneaza in loc de lichid, cu gaz si mai sunt si situatii in care senzorul de temperatura poate fi conectat si extern si montat pe perete.

Capul termostat poate fi prevazut fie cu o scala numerotata de la 0 la 5 sau 6, trepte ce pot regla temperatura in camera sau mai este si varianta de cap termostat prevazut cu o scala cu temperaturi in loc de trepte de reglaj. Un avantaj al capului termostat este acela ca in situatia in care locuinta nu va fi locuita pentur mai multe zile vom avea posibilitatea sa blocam caloriferul fara a risca inghetul apei in conducte.

Dintre recomandari amintim:

  • Robinetul termostatat nu se monteaza in pozitie verticala
  • Robinetul termostatat nu se monteaza pe radiatoare amplasate in nise
  • Nu se mascheaza termostatatul cu perdele, draperii sau masti de radiatoare
  • Nu se aeriseste incaperea fara a pozitiona capul termostat pe gradatia care reprezinta 6°C, in caz contrar avand consumuri mari de energie termica pe perioada aerisirii
  • Nu se monteaza robinetul fara spalarea in prealabil a instalatiei.
  • Pentru inchiderea totala a robinetului, se demonteaza capul termostat si se insurubeaza in locul lui capacul de protectie cu care acesta este livrat.
  • Capul termostat se curata cu detergenti neutri, fara alcool, solventi sau agenti de inalbire.

Se pot adapta cheltuielile pentru incalzire la bugetul disponibil prin limitari ale functionarii caloriferelor in diverse incaperi si pe diverse perioade de timp, fara a necesita debransari.