tonurile potrivite pentru casa ta

Chiar daca oamenii de stiinta nu stiu inca sa explice mecanismul prin care culorile pot influenta starea de spirit, este clar pentru toata lumea ca acest lucru se intampla. Si cum culorile pe care le alegem pentru casa noastra ne influenteaza comportamentul, gandirea si sentimentele, ar trebui sa luam in considerare personalitatea culorilor atunci cand facem schema pentru casa noastra.

Odata insusita, psihologia culorilor te poate ajuta sa alegi tonuri care sa se potriveasca cu personalitatea ta sau cu obiectivele pe care le ai de indeplinit.

Atentie! Regulile de mai jos functioneaza doar pentru culoarea dominanta. Si ai in vedere si ca diferite nuante din aceeasi culoare pot sa induca stari diferite. De exemplu, rosul, sinonim cu agresivitatea, te va agita si iti va da o stare energica, in timp ce rozul va domoli tendintele agresive.

Culori calde vs. culori reci

Atunci cand alegi schema de culori pentru camera pe care vrei sa o renovezi, aminteste-ti sa creezi un mix de culori calde si reci. Gasesti aici o gama variata de lavabile de cea mai buna calitate, usor de aplicat si practice. Poti analiza datele tehnice si proprietatile si le poti compara astfel incat sa alegi vopseaua cea mai avantajoasa si mai potrivita pentru suprafata pe care o vei aplica.

Culorile calde – precum rosu-orange, rosu, galben sau galben-verzui sunt culori radiante si primitoare. De multe ori par sa se desprinda de pe pereti, asa ca incaperile mici vor parea si mai mici, iar cele mari, vor capata un aer mai intim.

Culorile reci – sunt situate la polul opus fata de culorile calde pe roata tonurilor si includ movuri si violet, albastru si albastru-verzui. Pot avea un efect calmat. O camera vopsita in astfel de culori va parea mai mare decat este. Functioneaza foarte bine in camere care sunt inundate de lumina soarelui pe parcursul intregii zile, insa nu la fel de bine in incaperi cu putina lumina naturala.

Culorile neutre – sunt deseori definite drept non-culori si includ albul, griul si negrul. In designul interior aceasta definitie nu mai este valabila, pentru ca aici non-culorile pot avea tonuri calde sau reci si cuprind o serie intreaga de nuante.

Cum sa alegi corect tonurile potrivite pentru casa ta